Over Jan
56
page-template-default,page,page-id-56,bridge-core-3.1.8,_masterslider,_ms_version_3.9.10,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-theme-ver-30.5,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-7.6,vc_responsive,elementor-default,elementor-kit-15908
 

Over Jan

Mijn naam is Jan van Gorkum en ik ben filmmaker en schrijver. In 2010 studeerde ik als filmmaker af aan de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht (HKU), waar ik de opleiding Audiovisual Media heb gevolgd.

De afgelopen jaren heb ik korte films gemaakt die op een groot aantal festivals in het binnen- en buitenland hebben gedraaid en regelmatig in de prijzen zijn gevallen. Ook heb ik aan uiteenlopende filmprojecten gewerkt als editor en assistent editor. Verder ben ik de oprichter en festivaldirecteur van het Zuidelijk Film Festival in Tilburg.

Gezien ik een brede interesse heb met betrekking tot filmgenres en formats, is mijn werk zeer divers en bestaat het uit uiteenlopende genres, van zwarte komedie tot jeugdfilm. Wel heb ik een voorliefde voor zwarte komedie, thriller, fantasy en horror.

Voorbeelden van mijn werk zijn de zwarte komedies Spelletjesavond en De Kleinzoon, de thriller Tussenstop en de mockumentary Krijgers van de Nieuwe Wereld. Recent beleefde de horrorkomedie Shiny New World zijn online première na een succesvolle festivaltour van ruim tweeënhalf jaar. Een korte film die een proof of concept is van de speelfilm Shiny New World, die al enkele jaren in ontwikkeling is en waarmee ik mijn speelfilmdebuut zal maken.

Sinds 2011 produceer ik mijn films met mijn eigen bedrijf Zuiderlicht Film. Naast het ontwikkelen van eigen producties werk ik ook in opdracht.

In november 2019 is mijn eerste boek verschenen: een eigenzinnig en avontuurlijk fantasyboek, getiteld Gevleugelde Duisternis. Onderdeel van een drieluik, waarvan de twee vervolgboeken momenteel worden geschreven.

Filmografie (selectie)

Shiny New World (2021)
regie & scenario

Spelletjesavond (2016)
regie, scenario & montage

De Kleinzoon (2013)
regie, scenario & montage

Tussenstop (2011)
regie, scenario & montage